dům U Sedmi svícnů

Další z řady domů v Břetislavově ul., stavěných koncem 16. stol. na místě parcelované zahrady. Část konstrukcí renesanční stavby se dochovala dodnes. Dům byl v l. 1631 a 1648-49 poškozen a následně opravován. Při barokních úpravách na přelomu 17. a 18. stol. byl zvýšen o 2. a 3. p. a ve dvoře byla přistavěna dvorní křídla. V prvních třech desítiletích 19. stol. byl dům opakovaně opravován, klasicistní je dnešní rozvrh oken na uliční fasádě, celé 3. p. dvorní budovy znovu postavené po požáru v r. 1834. Svažitá parcela je zastavěna řadovým domem s dvorními křídly; svírající dvorek. Hl. budovu kryje sedlová střecha, dvorní křídla střechy pultové. Fasáda do ulice je dvoupatrová, šestiosá. Nároží domu zvýrazňují pásy kvádrování, jednotlivá podlaží oddělují kordonové římsy. Přízemí člení ploché pilastry s čabrakovými hlavicemi, mezi nimi jsou na obou krajních osách umístěny vstupy, oba rámované segmentově ukončenými šambránami se zvýrazněným středovým klenákem. Okna mezi nimi mají lištové šambrány, rovněž se zvýrazněnými klenáky. Lištové šambrány se objevují také u oken v obou patrech, v parapetech je zdobí vpadlá vykrajovaná pole. Dvorní fasády všech tří křídel jsou třípatrové, pavlačové. Sev. fasáda zadního příčného křídla se obrací do dvora domu čp. 249/III v úrovni 2. p. Objekt je z velké části podsklepen. Interiéry zčásti klenuté, zčásti plochostropé (záklopové stropy). /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/