palác Hložků ze Žampachu

Parcela podlouhlého tvaru je do ulice zastavěna nárožním jednopatrovým trojkřídlým palácem. Jeho široce rozevřená dvorní křídla vymezují terasu, uzavřenou opěrnou zdí s oplocením; zahradní schodiště ji spojuje s níže uloženou zahradou. Hl. již. fasáda je šestiosá, se všemi osami v přízemí i patře sdruženými. Přízemí je poměrně nízké, člení je malovaná ilusivní rustika, ukončuje plochý kordon. Okna v přízemí rámují společná kamenná ostění s lištou, s barokními proplétanými mřížemi. Na 3. ose zleva je umístěn barokní, segmentově zaklenutý kamenný portál, rámovaný sloupovou edikulou, uzavřený trojdílnými výplňovými vraty s půlkruhovou střední brankou. Prolomený trojúhelný fronton portálu nese uprostřed římsy kamennou kartuši s polychromovaným erbem Hložku ze Žampachu (replika z r. 1995). Architektonické členění 1. p. je založeno na zdrobněném „vysokém“ řádu pilastru. Okna rámují společná kamenná ostění s uchy a kapkami v horních rozích, nasazená na přímých parapetních římsách. Záp. křídlo navazuje nepravidelně za nárožím hl. obdélné budovy, sestává ze dvou nestejně vysokých částí, jeho uliční fasáda na zalomené uliční čáře je jedno- až dvoupatrová, hladká, částečne dělená patrovými římsami, s okny rámovanými stuhovými štukovými šambránami a s vykrajovanými vystupujícími poli v parapetu. Dvorní fasády mají shodná členění s hl. průčelím; v jihozáp. a jihových. rozích se navíc uplatňují polygonální schodišťové věžice. Palác je zčásti podsklepen, sklepy jsou klenuté, nepochybně renesanční a barokní. Přízemí hl. budovy je přístupné klenutým průjezdem. Na severozáp. straně z něj vede vchod na dvouramenné zaklenuté schodiště s kamenným balustrovým zábradlím. Všechny místnosti přízemí v hl. budově i křídlech jsou klenuté, převážně valeně s výsečemi, jejichž hrany zdůraznují hřebínky. Byly zde odhaleny zbytky barokní nástěnné malby a malovaného záklopkového stropu s rozvilinami a festony. Malované stropy jsou též ve velkém sále v 1. p. hl. budovy a tzv. kuřáckém salonu. V 1. a 2. p. záp. křídla nenachází stropy zdobené rozmanitě vykrajovanými štukovými zrcadly. Pod palácem velká upravená zahrada spojená se dvorem monumentálním schodištěm.