venkovská usedlost

Areál tvoří: - obytná budova - hospodářská budova I - hospodářská budova II - hospodářská budova III - ohradní zdi s hlavní branou a západním vstupem - pozemky parc č. 625 Usedlost, největší ve vsi, spolu s dalšími vytváří historické jádro Vokovic. Do návsi je otočena vstupní branou. Usedlost byla do r. 1618, kdy ji získal Jan Karhan, v přímém držení pražské kapituly. V poslední čtvrtině 19. st. usedlost koupil Jan Daubek a spojil ji s čp. 17. Ještě v 19. st. ji získali Hamerníkové, kterým byla 1948 vyvlastněna a posléze dána do správy Státního statku. Nyní je opět v soukromém vlastnictví. Budovy na protáhlých půdorysech jsou situovány rovnoběžně při severní a jižní hranici usedlosti. Hospodářský dvůr je uzavřen ohradní zdí a do návsi novogotickou bránou. Na pozemku jsou drobné přístavky, které nejsou předmětem památkové ochrany. Již dříve zanikla barobní budova v SZ části areálu (severně od západního vjezdu, při ohradní zdi) pokračování: viz doplňkový EL obytná budova: Hlavní obytná patrová budova na protáhlém obdélném půdorysu leží při severní hranici usedlosti, z obou stran se k ní pojí hospodářské budovy. Průčelí je ve střední části sedmiosé, završené nízkými trojúhelnými štíty, krajní mírně vystouplé tříosé části vytváří rizality. Rizality jsou vymezeny průběžnými štíty. Přízemí je od patra odděleno římsou. Okna v přízemí i patře jsou šestitabulková, osazená v líci, v patře dosedají na podokenní římsu. Některá okna mají dřevěné okenice. V přízemí vlevo je obdélný vchod s profilovaným kamenným ostěním. Přízemí tvoří podélný trojtrakt. Prostory jsou zaklenuty pruskými plackami s eliptickými pasy. Chodba má české placky. Patro je plochostropé. Vstup na schodiště je segmentově zakončen, vyplněn dřevěnými tabulkovými dveřmi se skleněnými výplněmi a s nadsvětlíkem. Ve střeše na severu výrazné oplechované vikýře. hospodářská budova I: Hospodářská budova přiléhá východně k vyšší obytné budově. Fasáda je hladká, proražená řadou obdélných větracích okénk. Zcela vlevo je drobný balkonek, na nějž se vstupuje dřevěnými dveřmi. Bývalá stáj je zaklenutá dvěma řadami řadami pruských placek na sloupech s deskovou hlavicí. Druhá stáj je zaklenuta dvěma plackami podpíranými dvěma dvojicemi sloupů elipsového půdorysu s kalichovitými hlavicemi. hospodářská budova II: Hospodářská budova se západně pojí k obytné budově. Fasáda je hladká, pouze s římsou dělící přízemí od patra mohutnou profilovanou korunní římsou. Přízemí je prolomeno dvěma segmentovými vjezdy a jedním obdélným. Na zadní fasádě jsou náznaky slepých okének. hospodářská budova III: Hospodářská budova je situována jižně - naproti obytným budovám. V současnosti je v torzálním stavu. Dvorní fasáda je hladká, patro je odděleno profilovanou římsou a završeno profilovanou korunní římsou. Přízemí je prolomeno obdélnými vchody a segmentově zaklenutými okny. V patře jsou drobná ležatě obdélná okénka. Okna i vstupy jsou rámovány šambránou. Přízemí bylo klenuté, dnes jsou patrny jen otisky čel kleneb. ohradní zdi s hlavní bránou a západním vstupem: Hospodářský dvůr je uzavřen ohradní zdí a do návsi otevřen novogotickou branou. V bráně je prolomen segmentově uzavřený vjezd se dvěma pilíři po stranách. Po pravé i levé straně jsou ve zdi naznačeny slepé branky pro chodce, průchozí je pouze jedna. Ohradní zeď se vstupem je i na západní straně areálu - zde zeď vznikla v nové linii na místě starší hospodářské budovy, demolované někdy mezi léty 1938-1953 (podle mapových podkladů a dobových leteckých pohledů). Novogotická brána údajně podle návrhu stav. Jos. Blechy (viz Nemov. kult. pam hl. m. Prahy - operativní seznam, Praha 1990, str. 388b)