socha sv. Floriána

Ve spodní části rozlehlého náměstí stojí na novodobé značně široké základně čtvercového půdorysu hranolový sokl se sochou sv. Floriána, orientovanou směrem k návrší s kostelem. Sokl je vymezen profilovanou patkou a římsou, střední část je hladká, zdobená rytým rámováním. Světec je znázorněn v tradiční ikonografii – jako mladý vousatý muž ve zbroji římského vojáka. Zachycen je v mírném kontrapostu s pokrčenou levou nohou, levou rukou objímá praporec s nařaseným suknem, v pravé ruce napřažené diagonálně před tělem drží vědro, jímž hasí hořící dům před jeho levou nohou. Krátká tunika sahající po kolena je zdobena koženými pásky, na levém rameni má sepnutý plášť, jenž tvoří na pravé straně mohutný záhyb kompozičně vyvažující levou partii sochy. Plášť dosahuje v klidných záhybech k zemi. Na holeních má podvazky se sponou, hlava s helmicí zdobenou peřím je mírně pozdvižena vzhůru. Socha je vysekána z mušlového vápence.