vodní mlýn

Areál bývalého mlýna čp.48, situovaný na náhonu z Mlýnského potoka zahrnoval kromě historické budovy ještě další mladší přístavbu a hospodářské budovy, které již nejsou přednětem ochrany. Historická budova je situována bokem k náhonu, podélným průčelím k přístupové komunikaci. Vpravo před průčelím kamenná studna. Jednopatrová budova na obdélném půdorysu, zděná převážně z cihel, místy smíšené zdivo, zejm. v nároží, v soklu při náhonu pískovcové kvádry. Střecha valbová, krytina: eternit. Boční průčelí trojosé, podélné průčelí pětiosé. Omítky hrubé (zašedlé, pův. snad krémové) s hlazenými bílými arch. články. Exteriér: Fasády člení pilastry ve vysokém řádu, místo hlavic mají čabraky se střapci a rozetami, vlys hladký, jemně profilovaná římsa. Sokl na vstupní straně nepůvodní, cementový. Okna mají omítkové šambrány s lištou, v patře jsou doplněny o parapetní výplně s uchy vespodu a kapkami. Okenní výplně nepůvodní, převážně z poč. 20. stol., v přízemí zabedněno. Vstupní průčelí má v ose nevelký portál s omítkovou šambránou, jehož silně stlačená archivolta je pokryta reliéfním pletencem, klenák zdobí rozetka. Stojky jsou hladké, hlavice jednoduše vyžlabené. Dveře s nadsvětlíkem nepůvodní. Nad vstupem kartuše ve žlutém věnci s mušlí ve vrcholu a ve spodní části, lemovaném snad pnoucí se růží (zbytky zelené a červené polychromie. Nápisové pole je červené, nápis s chronogramem již nečitelný. (dle Rosůlka: “W poČatkV CýsařstWI rakoVského za pana StenICky WrChnjho na PardVbsku WystaWěl 14 jVL I rok V. Drahého WáCLaW SkaLa.” Ve 2. a 4. ose v patře jsou místo oken rozměrné reliéfní znaky ve vavřínových věncích s ozdobnou stuhou ve vrcholu. V levém znaku je na žlutém podkladu černý dvouhlavý orel se zlatým rounem na krku, nad hlavami zlatou (žlutou)korunu, jejíž stužky svírá v zobácích.V levém pařátu svírá modrý meč, v pravém zlaté (žluté) žezlo. Pravý znak je ve štítu půlený, v dolní půli je na zlatém poli brána, z níž vyrůstá modrý “strom”(?),v horní půli v červeném poli bílý lev ve skoku. Obě poloviny dělí ..Štít je lemován akantovými listy, ve vrcholu “koruna” z rozvilin. Stuha je červená. Boční průčelí k náhonu je trojosé, průčelí do dvora čtyřosé, s trojicí pilastrů. Podél vstupního průčelí vede chodník z pískovcových desek.