fara

Jednopatrová hranolová budova umístěná v mírném svahu západně od kostelního pahorku má v delších stranách pět os, v kratších po dvou osách. V hlavním severním průčelí je v ústřední ose pravoúhlý vstup rámovaný dvakrát podloženými římsovými pilastry, nesoucími volutový nástavec s prázdnou nikou uprostřed. Štukové voluty doplňují akanty, po stranách volut stojí baňaté vázy završené šiškami. Nad vstupem se nachází reliéfní erb rodu Honrichsů z Wolfswarffenu, majitelů kunštátského panství a patronů sebranické fary. Patro odděluje kordonová římsa. Mezi okny patra fasádu člení zdvojené pilastry s variacemi na korintské hlavice (ústřední palmeta s růžicí a hrozny, po stranách voluty s palmetami a drapérií), končící v profilované korunní římse. Kolem oken patra jsou profilované šambrány s uchy a kapkami, suprafenestry nese volutový klenák. Kratší boční fasády jsou řešeny shodně, jižní fasáda, původně směřující do zahrady, je hladká. Budovu završuje sedlová střecha. V přízemí budovy jsou zejména valené klenby s trojbokými výsečemi, v jižním traktu jsou výseče styčné a opatřené vytaženými hřebínky. Dvě místnosti na východě mají trámové stromy, zčásti malované vegetabilními motivy (na záklopu menší z místností je snad druhotně použita deska s barokní malbou Jupitera a Marta). Patro je plochostropé, stropy se zbytky klasicistní výmalby vynášejí fabiony. Strop hlavní průběžné chodby patra je opatřen štukovou výzdobou v podobě navzájem splétaných pásek, mřížek s růžicemi, mušlemi, květinovými věnci a palmetami, mělká zrcadla vymezená štukovými rámci jsou prázdná. Krov tvoří barokní ležatá stolice, malý sklep na východě má valenou klenbu.