kanovnický dům

Areál čtyř jednopodlažních objektů, uzavírajících obdélné nádvoří, s podélnou zahradou umístěnou na parkánu. Řadový uliční objekt je jednotraktový, jednopodlažní, zastřešen sedlovou střechou. Objekt je nepodsklepený, v přízemí klenutý valenými klenbami s pravidelně umístěnými trojúhelnými výsečemi. Patro je plochostropé, místnosti sálové dispozice se zachovanými konvexně konkávními štukovými zrcadly. Krov je hambálkový s dochovaným původním dřevěným vrátkem. Průčelí do ulice je osmiosé s průjezdem umístěným na osu délky fasády, zvýrazněným bočními předstupujícími odstupňovanými dvoupatrovými kanelovanými sloupy s hlavicemi zdobenými štukovými akanty a girlandami, završenými částečně lomeným segmentovým štítem s oválným štukovým erbem biskupa Karla z Liechtensteinu vsazeným v akantových listech. Vjezd je zaklenut segmentovou klenbou, rámován jednoduše profilovaným pískovcovým portálem s jednoduchými patkami a akantovým klenákem. Nad ním je umístěno zdvojené okno. Okna přízemí jsou zdobena štukovým rámem s uchy a kapkami dosedajícím na parapet. Okna patra jsou zdobena obdobně, pouze doplněna nadokenní římsou a pod okny profilovanými geometrickými obrazci. Jednotlivá patra mezi sebou jsou oddělena jednoduchými římsami, korunní římsa je profilovaná. Na fasádě jsou umístěny dvě kamenné desky věnované osobnostem: P.Pavel Křížkovský s kulatým reliéfem a Jan Evangelista Kosina. Po bocích vstupu jsou umístěny dvě tepané kovové konzoly na prapory ve tvaru ptáka s oválným erbem kanovníka Maxmiliána rytíře Mayer-Wallersteina z Ahrdorfu. Objekt, postavený na hradbách, je jednopodlažní jednotraktový pouze v dvorní části dvoutraktový s novější přistavěnou spojovací chodbou. Sklepy jsou původní, gotické, zaklenuté valenými klenbami, přístupné barokní chodbou, zaklenutou segmentovou klenbičkou. Přízemí má rovné stropy se zachovaným jídelním výtahem. Místnosti v patře jsou plochostropé, zdobené štukami, zachována zde zůstala historizující keramická kamna se zdobenými římsami a kováním. Okenní a dveřní zárubně jsou zdobeny geometricky profilovaným obložením. Fasáda do zahrady je jednoduchá s okny zdobenými jednoduše profilovanými štukami, v patře s jednoduchou nadokenní římsou. Na fasádě se zachovaly zbytky renesančních sgrafit. Dvorní fasáda je jednoduchá s předsazeným rizalitem. Vstup je tvořen barokním pískovcovým portálem, jednoduše profilovaným s uchy a kapkami roztrženým frontonem a středním, bohatě zdobeným erbem Karla prince Hohenlohe - Langenburga s mluvící páskou nesoucí nápis: EX FLAMMIS ORIOR. Krov je tvořen ležatou stolicí. Střecha sedlová. Pravé boční křídlo je jednopodlažní s dvěma monumentálními schodišti po stranách, nepodsklepené. V přízemí jsou místnosti klenuty valenými, křížovými a segmentovými klenbami. Prostor pravé krajní místnosti je uprostřed klenut do dvou středních obdélných sloupů s částečně zachovanými pískovcovými žlaby v obvodových stěnách. Místnosti patra jsou plochostropé se středově umístěnou původní barokní kaplí s arkýřem. Strop kaple je bohatě zdoben plochou štukovous konvexně konkávním centrálním obrazem "Oslava křesťanské víry", po stranách oválnými obrazy polopostav: sv. J. Nepomucký, sv. J. Evangelista, sv. J. Křtitel a sv. Jan Sarkander. Na přechodu mezi stropem a výklenkem v arkýři je umístěn štukový erb Otty Honora hraběte Eckgha. Na stropě výklenku je umístěn obdélný obraz "Večeře v Emauzích" a po bocích v oválu sv. Petr a Pavel. Ostatní místnosti mají zachovánu jednoduchou nástropní štukovou výzdobu. Pravé monumentální schodiště je trojramenné (dnes jedno rameno zastavěné) s původním dřeveným kuželkovým zábradlím. V této místnosti se částečně zachovaly původní barokní okenní parapety. V patře zachována dvě vysoká klasicisní kachlová kamna. Vstup ze dvora na monumentální schodiště je zdoben bohatě profilovaným pískovcovým portálem s roztřženým frontonem a středově umístěným bohatě zdobeným barokním erbem kanovníka Jana Františka svob. Pána Poppena. Po levé straně fasády v přízemí se dochovalo jednoduché pozdně gotické ostění okna. Střecha pultová. Levé boční křídlo je jednopatrové, jednotraktové, nepodsklepené. V přízemí jsou částečně zachovány barokní valené klenby s trojúhelnými výsečemi, částečně rovné stropy. V traktu se nachází dvě schodiště: pravé jednotraktové, levé trojtraktové zdobené dvěma nástěnnými malbami souboru erbů v kruhu a dvěma samostatnými erby s korunami spojenými menším erbem, nesenými orlem a andělem s mluvící páskou v nohách: Schodiště má bohatě zdobené kovové zábradlí. Místnosti patra jsou plochostropé s konkávně konkávními štukovými zrcadly. Zachovala se zde jedna secesní kachlová kamna s původním kováním. Střecha je pultová. Dvorní fasády jsou jednoduché, bez členení, jen okna mají jednoduché štukové rámy, v patře zvýrazněné rovnou nadokenní římsou.