kanovnický dům

Jednopatrový čtyřkřídlý palácový objekt s obdélným nádvořím. Hlavní - uliční objekt je dvoutraktový, ostatní křídla jsou jednotraktová. Průjezd do dvora je situován v pravé střední ose, zaklenut valenou klenbou s třemi páry pětibokých lunet. Ve zdi průjezdu je osazen kamenný portálek, ukončený sedlovým nadpražím obloukem. Napravo od průjezdu v dvorní části je umístěno trojramenné schodiště s dřevěnými schodnicemi. Přízemí je celé zaklenuto valenými klenbami s pětiúhelnými lunetami, nebo křížovými klenbami. Sklepy jsou umístěny pod hlavní a pravou boční budovou, přístupné schodišti ze dvora. Dva sklepy pod hlavní budovou jsou zaklenuty gotickou valenou kamennou klenbou se zbytky šalování, propojeny úzkou cihelnou chodbičkou s polokruhovou klenbou. Sklep pod bočním křídlem je zaklenut cihlovou valenou klenbou, posazenou na kamenném zdivu. V zadním křídle přízemí se dochoval původní litinový žlab ve výklenku, zaklenutém segmentovou klenbou. Patra jsou z větší části přístupná venkovním schodištěm a pavlačí s dochovanými barokními pískovcovými ostěními přikládajících vstupů do kamen. Patro je plochostropé s částečně dochovanou barokní štukovou výzdobou stropů. Střecha nad hlavní budovou je sedlová, krov je tvořen stojatou stolicí. Střechy bočních křídel jsou pultové. Zadní křídlo je zastřešeno sedlovou střechou, nesenou hambálkovým krovem. Krytina je pálená taška. Dvorní fasády jsou jednoduché, kolem oken vytvořeny profilované šambrány. Na dvorních křídlech jsou namalovány sluneční hodiny - na vápenné líčce technikou secco. Severní fasáda - v rolverku erb na štítu skály, nad ním dva andělíčci nesoucí biskupské insignie a vznášející se páska s nápisem: HIS MAGIS IRRADIOR. Východní fasáda - v horní polovině bůh sluce Hélios jedoucí ve voze taženém dvěma páry bílých koní. Nad nimi se vznáší nebeská klenba se zobrazenými znameními: blíženci, rak a lev. V dolní polovině jsou dva andělíčci, nesoucí přesýpací hodiny a mluvící pásku s nápisem FERT UMBRA ET LUMINE VITUM. Západní fasáda - v pravém dolním rohu stařec s kosou a přesýpacími hodinami; v levém horním rohu anděl s mečem a mluvící páska s nápisem: OMNES FERIUNT ULTIMA NECAT.Uliční průčelí je v přízemí šestiosé s mohutným kamenným portálem ve čtvrté ose z leva, patro sedmiosé. Tři střední osy předstupují před průčelí a tvoří střední rizalit, zdobený v patře po bocích pásovou bosáží stejně jako celé průčelí. Přízemí je zdobeno vodorovnou pásovou bosáží, odděleno od patra jednoduchou římsou. Okna jsou orámována lištou s ušima a proti sobě otočenými volutkami uprostřed nadpraží. Patro je hladké s bohatší výzdobou okenních šambrán, která graduje ve středním rizalitu. Okna jsou lemována pásovou šambránou s uchy nahoře i dole. Vysoký, po bocích odstupňovaný klenák, zdobí fronton nesoucí jednoduchou římsu. Okna rizalitu jsou zdobena v nadpraží vysokým klenákem přerušujícím nadokenní okřídlený fronton ve tvaru stlačeného oválu. Fronton a šambrána v nadpraží jsou spojeny volutově stočenými pásky po stranách, mezi nimi a klenákem je pás s kanelovaným vlysem. Pod okny je zvýrazněn lichoběžníkový parapet, dosedající na mezipatrovou římsu. Hlavní portál je po stranách zdoben zkosenými kanelovanými polosloupy s kompozitními hlavicemi, na něž dosedá rozeklaný zvlněný segmentový fronton uprostřed s erbem v rolverku, drženým dvěma sedícími postranními andílky. Nad erbem je umístěna biskupská čepice a hůl. Vstup je tvořen odskočeným profilovaným stlačeným obloukem, dosedajícím na volutky se středním klenákem, zdobeným akantovým listem. Cvikly jsou zdobeny páskovým ornamentem.