měšťanský dům U Josefa

Čtyřkřídlý, jednopatrový řadový objekt, vytvářející ve středu parcely nepravidelné obdélníkové nádvoří. Objekt je podsklepen pouze částečně při tř.1.máje dvěma trakty podélných valeně klenutých kamenných a cihlových sklepů. Křídlo podél tř.1.máje je dvoutraktové, ostatní jednotraktové. V přízemí jsou místnosti klenuty valenými klenbami s troj nebo pětiúhelnými výsečemi a křížovými klenbami. Trojramenné klasicistní chodiště do patra je vedeno po pravé straně průjezdu do dvora. Obě boční dvorní křídla mají dvouramenná schodiště zaklenutá také výsečovou valenou klenbou s křížovými klenbami na podestách a mezipodestách. Patra jsou plochostropá, pouze po levé straně zadního křídla se dochovala místnost zaklenutá valenou křížovou klenbou. V patře objektu situovaného podél třídy je umístěn divadelní sál s rovným stropem. Místnosti vedle něho jsou zastropeny silnými trámy. Krovy jsou novodobé, obytné, prosvětlené střešními okny, střechy stanové. Dvorní fasády jsou jednoduché hladké, rozdělené jednoduchými římsami, okna orámována jednoduchými štukovými špaletami. Fasáda do ulice je osmiosá s asymetricky umístěným vjezdem do dvora. Přízemí je členěno vodorovnou rustikou, výkladce novodobé obdélníkové. Barokní portál je oválně zaklenut, lemován profilovanou šambránou s akantovým klenákem. Po stranách nesou bosované pilastry, zakončené kompozitní hlavicí s festony, profilovanou římsu s rozeklaným frontonem. V bočních cviklech jsou umístěny barokní rozviliny. Přízemí je od patra odděleno jednoduše profilovanou římsou na níž nasedají kanelované konzoly nesoucí okna. Okna patra jsou rámována štukovou šambránou a zdobena konkávně profilovanými nadokenními římsami s štukovou akantovou výzdobou. Korunní římsa je vodorovně rozčleněna na dvě pole a bohatě zdobena girlandami a volutami. Na průčelí prvního patra je umístěn nápis : ST.JOSEPH. Ve střední ose fasády je umístěna socha sv. Josefa s Ježíškem, stojící na bohatě profilované volutě a zastřešen konkávně tvarovanou stříškou.