spořitelna

Na východní straně náměstí E. Beneše se nachází dvoupatrová spořitelna čp. 6 postavená v secesním slohu. Budova se nachází v intravilánu obce a tvoří část východní strany náměstí. Secesní budova ze zkoseným nárožím a nárožní stříškou se nachází na obdélném půdorysu se zkosením na SZ straně a s polokruhovým rizalitem na východní straně. Stavba je zastřešena nízkou sedlovou střechou se zvalbením na severní straně. Střecha je kryta eternitovými šablonami. Památková ochrana se vztahuje na budovu bez pozemku. Vstupní západní průčelí spořitelny je šestiosé s krajním jižním, velmi mělkým rizalitem. Průčelí je bohatě zdobeno štukovou ornamentikou se secesními motivy, zdobenými prvky, které jsou doplněny mozaikovou výzdobou. Plochy bosovaného přízemí a patra, s odstupňující hloubkou bosáže po patrech, jsou od sebe odděleny patrovou římsou s hladkým vlysem. Fasáda je členěna pravoúhlými okenními otvory v okenních osách nad sebou, šířkou i výškou odstupněné po patrech. Okna jsou dvoukřídlá s pevným profilovaným poutcem v horní třetině, se spodním a vrchním úzkým bohatým členěním. Okna v jednotlivých patrech jsou doplněna podokenní štukovou plastickou, prolamovanou či ornamentální parapetní výplní. Nad okny 1. patra je mozaikový pás a předsazená nadokenní římsa a okna ve 2. patře mají nadokenní římsu provedenou v omítce a ta je zvýrazněna jednoduchou mozaikou. Průčelí je ukončeno předsazenou jednoduchou korunní římsou s velmi drobným zubořezem a s dekorativním mozaikovým pásem, navazujícím na členění oken. V přízemí je prolomen vstupní dveřní otvor v secesním portálu lemovaný pilastry s fabionovou hlavicí nesoucí plochý nadpraží nástavec zdobený jednoduchou mozaikou a letopočtem 1910. V portálu jsou osazeny původní secesní dvoukřídlé dveře s mozaikovým barevným nadsvětlíkem a dochovanou bohatou secesní výzdobou. Zkosené jednoosé nároží s nárožní stříškou je pojednáno architektonicky shodně jako hlavní vstupní průčelí, včetně bosáže a secesní ornamentiky a mozaiky. V přízemí byl novodobě proražen nový vstup do spořitelny, dveře nové včetně nadsvětlíku s členěním. Okna v patrech jsou stejná jako na hlavní fasádě. Zkosené nároží je ukončeno přilbovou střechou, která je kryta eternitovými šablonami. Navazující severní průčelí je hladké bez oken a dveří, tektonicky členěné na tři osy štukovými předstupujícími pásy, jenž jsou přerušené v úrovni patrové římsy. Pod korunní římsou se uplatňuje hladký štukový pás stejného tvaru a rozvržení, jako je tomu u mozaikového pásu na hlavní fasádě. Dvorní fasáda spořitelny je nestylová, jednodušší, bez mozaiky a ornamentálních prvků a je horizontálně členěna jednoduchými patrovými římsami. Zadní fasádě dominuje polokruhový schodišťový rizalit, který je ukončen polokuželovou stříškou. Rozvržení oken a jejich dělení je totožné s okny v hlavním průčelí. K zadnímu průčelí byl přistavěn přízemní přístavek, bez architektonické návaznosti na secesní budovu. Přízemní přístavek není předmětem návrhu na prohlášení za kulturní památku.