rozcestník

Rozcestník stojí v násypu železniční tratě ČD č.202 Tábor - Horní Cerekev v prostoru s místním názvem Černé mosty; v křižovatce silnic na Č. Budějovice a Mladou Vožici. Přesnější lokalizace dle existujících podkladů není možná. Na snímku katastrální mapy je místo památky zakresleno chybně do vozovky, možná z důvodu přemístění rozcestníku při některé z úprav křižovatky. Kamenný, mírně kónický sloup s hlavicí, v horní polovině dva mírně zpadlé obdélníky rozdělené úzkým pruhem. Sloup se skládá z prstence a válcového abaku, býval bíle omítnut.Do hlavice býval zabudován elektrický stožár. Původně nesl nápisy: Brno 163 km, Jihlava 76 km, Č. Budějovice 58 km. Další popis památky viz Návrh na restaurování (Mgr. Petr Pavelec, 8.6.1999) – viz příloha 14.4.