kostel sv. Anny

Poutní kostel sv. Anny stojí na obdélné návsi. Ves byla nově založena kolem poutní svatyně. Kostel sv. Anny je obklopený ohradní zdí, za kterou se původně rozkládal trojkřídlý ambit. Pravidelně vymezený areál poutního kostela má obdélný půdorys. Severní pohledové průčelí kostela, se schodištěm zdobeným sochami andělů, má po stranách symetricky umístěné vchody do bývalých ambitů a patrové zvonice. Ke každé bráně vede schodiště zdobené sochařskou výzdobou. Na protilehlé jižní straně areál ukončují tři kaple přisazené k ohradní zdi. Před kostelem, mimo ohrazený areál, stojí osmiboká kaple, ve které vyvěrá pramen. Předmětem ochrany je kostel se schodištěm a se sochami andělů, dvě zvonice, dvě brány se schodišti a sochařskou výzdobou, ohradní zeď s třemi kaplemi, kaple s pramenem a pozemky vymezeného areálu.