socha Piety na podstavě

Pískovcový pilíř s Pietou je umístěný ve východní části městečka na rozšířené části ulice k Nevráticím, orientován k SV straně. V kovové čtvercové ohrádce o rozměru 1,4 m zhotovené z kulatých železných prutů postaven kvádrový sokl o rozměru 80 cm x 55 cm x 45 cm výšky, který je v čelním pohledu a po pravé a levé straně zdoben rytými paspartami se sraženými rohy, s vročením A 1808. Odstupněná profilovaná římsa s převodkou přechází v podstavec o rozměru 55 cm x 40 cm x 85 cm výšky, v dolní části s menšími volutovými křídly zvýrazněnými vegetabilním dekorem. V čelním pohledu podstavce ryté zrcadlo s nápisem: Oroduj /za /nás! /, nad kterým je vytesána zdobná rouška (látkový feston). Boční strany podstavce s drobným vegetabilním terčem. Mohutná profilovaná římsa o tloušťce 45 cm a šíři 85 cm, se vzdouvajícími volutovými křídly, má reliéfní výzdobu s kartuší a nápisem MARIA. Na plintu umístěna vertikální Pieta, P. Marie s mrtvým Kristem na klíně, figury v mírně podživotní velikosti, pravá paže P. Marie přidržuje Kristova ramena, levá paže je ohnuta v předloktí, pravá ruka Krista volně spuštěna. Hlava P. Marie obrácena s pohledem ke Kristu. Celková velikost 3,45 cm. Materiálem světlý pískovec.