venkovská usedlost - bývalý hostinec Šalanda

Areál menší usedlosti čp. 15, bývalého zájezdního hostince zvaného Šalanda, je situován v jižní části rozlehlé vsi s rozptýlenou zástavbou. Nachází se u cesty na Pečičky severně od mostku přes Lišnický potok. Budovy usedlosti jsou seskupeny kolem nevelkého travnatého dvora zhruba obdélného půdorysu. Na severní straně dvora stojí obytný dům s přístavbou výčepu. Na západní straně dvora se nachází stodola z r. 1938, rovněž upravená k bydlení. Areál je obehnán na jižní a východní straně ohradní zdí, přerušenou na východní straně klenutou branou, navazující na východní štítové průčelí obytného domu. V zadní části dvora na jižní straně je zbytek budovy chléva, novodobě upravený na užitkovou prostoru. Předmětem ochrany je obytný dům čp. 15 (s přístavkem výčepu), stodola, ohradní zeď s branou a pozemky vymezeného areálu.