fara

Budova fary je situována v jižní části obce, na levém břehu Mikulovického potoka. Je součástí areálu, který dále sestává z brány a samostatně stojícího hospodářského stavení. Jedná se o volně stojící jednopatrovou stavbu na protáhlém obdélném půdorysu, jejíž hlavní dlouhé průčelí je obráceno k jihozápadu, k cestě. Tato část je kryta sedlovou, na jihovýchodě zvalbenou střechou. Na severovýchodní stranu je vysunuto kratší boční křídlo zastřešené mansardou, na jihovýchodní straně hlavní budovy je připojen přístavek krytý pultem. Uliční průčelí hlavního podélného křídla je pravidelně prolomeno osmi okenními osami, přičemž třetí a čtvrtá osa od severu jsou sdružené, v přízemí je zde dochováno rámování později zazděného hlavního vstupu. Někdejší portál je tvořen pilastry nesoucími rozeklaný fronton svírající půlkruhově zaklenutou niku (nyní prázdnou). Obdélné okenní otvory jsou v přízemí menší, v patře vyšší, rámovány jsou šambránami. V přízemí jsou v místě páté a osmé okenní osy od severu nižší, ležatě obdélné otvory s mřížemi. Okna v patře jsou zdobena podokenními římsami a trojúhelníkovými frontony. Fasádu člení vysoký pilastrový řád, sokl, kordonová a profilovaná korunní římsa. Severozápadní fasáda je dělena čtyřmi okenními osami pojednanými shodně s hlavní fasádou, v místě druhé okenní osy od severu je prolomen dnešní hlavní vstup do budovy. Obdélný portál je rámován profilovaným ostěním s nadpražím zdobeným mohutným klenákem a kapkami, nad nímž je prolomen segmentově završený světlík. Jihovýchodní boční fasádu člení trojice okenních os, otvory v přízemí jsou ležatě obdélné, v patře obdobné jako na hlavním průčelí, se šambránami, avšak bez podokenních říms a frontonů. Tato fasáda je členěna obdobně jako hlavní, pilastry jsou pouze na nárožích. Členění dvorního průčelí je poznamenáno přístavbami na severní a jižní straně. Fasáda hlavního křídla je pravidelně členěna šesticí okenních os s otvory v patře obdélnými, v přízemí ležatě obdélnými, na místě druhé osy od severu je v přízemí zachován původní vjezd do dvora, nyní tvarově upravený. Všechny otvory rámovány šambránami a členěny vysokým pilastrovým řádem. Severovýchodní fasáda bočního křídla s mansardou je prolomena jednou okenní osou v jižní části. Je k ní přiloženo dřevěné přímé schodiště s jednou podestou směřující na prosklenou terasu se vstupem do patra. Jeho jihovýchodní fasáda je prolomena jedním otvorem v přízemí. Přístavek na jihovýchodní straně je členěn dvěma osami, jimž odpovídají vstupy v přízemí a ležatě obdélné okenní otvory v patře. Dispozice fary je dvoutraktová s chodbou situovanou na nádvorní straně, schodiště je umístěno v severním rizalitu. V přízemí jsou místnosti završeny valenými klenbami s výsečemi, v patře jsou převážně rovné stropy, z části zdobené štukovými zrcadly.