venkovská usedlost

Areál někdejší usedlosti čp. 5 se nachází na J straně návsi, z které se vstupuje do dvora (v tomto případě nepravidelného půdorysu), tradičně vymezeného jednotlivými objekty zástavby (dům, hospodářské stavení, stodola). Novodobá vjezdovou brána (dochován 1 pilíř z pískovcových štuk někdejší brány) uzavřená dvoukřídlými plechovými vraty s postranní brankou s krátkým úsekem dřevěného plotu osazeného na nízké kamenné podezdívce, je sevřená mezi obytným stavením (V) a sýpkou (Z). Oba tyto patrové objekty jsou orientované dispozičně tak, aby se pohledově uplatnily v prostoru návsi jak štítovými průčelími tak podélnými osami. Posledním objektem historické zástavby usedlosti je stodola stojící na J straně dvora, který tak odděluje od rozlehlé zahrady v zadní části usedlosti. Předmětem ochrany je obytná budova, sýpka, stodola a pozemek vymezeného areálu.