zámek

Areál tvoří část zámku a hospodářského dvora a zámecký park. Dvůr zhruba obdélného půdorysu, zcela uzavřený z jižní, severní a východní strany. Vjezd je v jihovýchodním koutu. V západní frontě stojí zámek, dostavbou připojený na severu k sýpce. Severní křídlo navazuje na sýpku a obsahuje upravenou obytnou část, bývalý čeledník (?) a chlévy, patro je sýpkové. Napojené východní křídlo sloužící snad jako stodoly (s lednicí) a lihovar. Jižní křídlo je ve východní části tvořeno hospodářskými prostory, patrně nejstarší stavbou v areálu, na jihu dvěma domy obytnými. Jižně od jižního křídla jsou pozemky zahrad náležející k areálu a hrazené zdí. Zámecký park se rozkládá na mírném svahu západně a severně od zámku, SJ směrem a při severní hranici protéká Halounský potok překlenutý v severní části zděným mostkem. Na terase za potokem před západním průčelím zámku je novodobý betonový oválný bazén. Východně navazuje na hospodářský dvůr další, obsahující východní a jižní křídlo (polozřícené), jeho západní stranu tvoří průjezdní východní křídlo zámeckého dvora, k nimž je v novém dvoře přistavěn vysoký tovární komín. Druhý dvůr není KP. Na křižovatce jižně od brány do zámeckého areálu, přes ulici u můstku stojí barokní socha sv. Jana Nepomuckého. Předmětem ochrany je zámek, sýpka, zámecký park, mostek v parku a pozemky vymezeného areálu. Na ploše památky se nachází nechráněné objekty hospodářského dvora a domy čp. 21, 60.