zámek

Zámek stojí na východním konci města. Od města jej odděluje na jižní straně příkop, který na jihozápadě přechází v přirozenou rokli, vyplněnou zahradami přilehlých městských domů. Vlastní zámek je dvoupatrová čtyřkřídlá budova s nárožními věžemi, obklopená příkopem, vymezeným kontra skarpovou zdí a mohutným vnějším valem. Na východě stojí na valu zámecký kostel sv. Vojtěcha, propojený se zámkem krytým mostem. Zámek se obrací hlavním jižním průčelím s branou, přístupnou mostem přes příkop do předzámčí, zapojeného do jižní části valu. Nádvoří předzámčí vymezují na třech stranách jednopatrové budovy nepravidelného půdorysu, na které navazuje na severní straně dvojice kolmých křídel sledujících vnitřní zámecký příkop. U mostu do zámku stojí studniční stavení. Most přes vnější příkop k bráně předzámčí, je přístupný ozdobnými pilíři, začleněnými do vnějšího ohrazení příkopu. Jihovýchodní část příkopu je zastavěna domy. Části vnějšího opevnění, zejména velký bastion a hradba s baštami na severovýchodě pod kaplí, leží již vně současného areálu kulturní památky. Další ne zcela jasné zbytky vnějšího opevnění jsou zřejmě patrné pod severním valem. Předmětem památkové ochrany je budova zámku č.p. 1, vnitřní příkop s ohradní zdí a mostem, studniční stavení, objekt předzámčí, zámecký kostel sv. Vojtěcha, val , vnější příkop s mostem, ohradní zeď s brankou a pozemky vymezeného areálu.