venkovská usedlost

Zemědělská usedlost z 19. století orientovaná štítově k hlavní komunikaci, se zástavbou na třech stranách kolem obdélného hospodářského dvora. Vpravo od vstupu je zděné obytné stavení se zápražím dlážděným cihlami, na něj přímo navazuje část původních chlévů nebo stájí, stranu proti vstupu uzavírala zděná stodola s přičleněným průjezdem, z níž zbylo jen torzo a třetí stranu tvoří otevřené vozové kůlny a prasečí chlívky. Vedle vstupu je na čtvrté straně postavena novodobá dílna. Štítové průčelí obytného stavení je trojosé, s novodobými okny ve špaletách. Stěnu člení hladké pilastry vystupující ze soklu, propojeny nad římsovými hlavicemi úzkým pásem vlysu s zubořezovými výplněmi. Římsa odděluje široký, nepříliš strmý trojúhelný štít, členěný trojicí pilastrů, vycházejících ze zalamovaného soklu, spojených nahoře úzkou římsou. Plochy cviklů štítu, hlavice pilastrů a výplně stojek jsou zdobeny lidovými štukovými ornamenty. Mezi pilastry jsou dvě obdélná šestitabulková okénka. Dvorní průčelí je osmiosé, s průběžným omítaným soklem a římsou, doplněnou nad 6. a 7. osou zubořezem. Hladce omítanou plochu průčelí člení celkem 13 pilastrů, nad každým z jich cihelný zubořez, mezi 4. a 5. zleva je ve vpadlé ploše segmentový oblouk. Okna jsou již novodobá, původní záklenky jsou většinou odstraněny, okno ve 3. ose dokonce zasahuje do pilastru. Nad ním je umístěn cihelný vikýř s prkennými dvířky v kamenném ostění a předsazenou sedlovou střechou. Vstup opět novodobě upravený, s dveřmi v ocelové zárubni, je umístěn ve 2. ose zleva. Pilastry po stranách 6. osy vystupují více než ostatní a nad oknem je segmentové sklenutí. V 7. ose jsou novodobé vstupní dveře v ocelové zárubni, zasazené do kamenného portálku se segmentovým nadpražím a hladkým klenákem, přičemž stojky ostění mají profilované hlavice. Zadní podélné průčelí je neomítané, z režných cihel, s novodobými okny, levou stranu zakrývá novodobá přístavba. Zastřešení budovy je sedlové, krytinou je vlnitý eternit. Barevnost světle okrová, sokl červený.