zámek Studénka

Areál památky zahrnuje menší severní část někdejšího rozsáhlého hospodářského dvora, jehož byl zámek součástí. Areál je vymezen na západě novodobou silnicí a na severu mírně svažitým pozemkem s příjezdovou komunikací. Dvoukřídlý zámek se zbytky tvrze, tvoří jižní okraj areálu. Severně od zámku se nacházejí zbytky kamenného zdiva, patrně barokně klasicistní, zbytky původního hrazení a přímo u zámku stojí samostatně věžovitá stavba někdejší vodárny (snad z 1. pol. 20. stol. na místě starší stavby). Východně od zámku je malý rybník a západně od příjezdové komunikace stával kostel sv. Václava zbořený před polovinou 19. století. Předmětem ochrany je zámek, základy zbořeného kostela sv. Václava a pozemky vymezeného areálu. Součástí pozemku je zbytek původního ohrazení. Na ploše památky se nachází nechráněná vodárna. K památce od jihu přiléhá nechráněný hospodářský dvůr (torzo).