bývalá tereziánská zbrojnice - Přemyslovy kasárna

Samostatně stojící komplex čtyř jednopatrových křídel uzavírajících obdélné nádvoří. Křídla jsou ve všech patrech jednotraktová, pouze v přízemí z části rozdělená na trojtraktová. Místnosti v suterénu jsou zaklenuty valenou klenbou s pětiúhelnými lunetami. Přízemí je zaklenuto valenými klenbami s trojúhelnými lunetami. Sálové prostory v patře jsou zaklenuty pruskou plackou do pasů se středními sloupy. Placky jsou zdobeny konvexně a konkávně prolamovanými zrcadly. Patra jsou spojena dvěma dvouramennými schodišti, zaklenutými valenou klenbou. Sedlová střecha je tvořena dvoupatrovou stojatou stolicí s trojtraktovou vestavbou kanceláří se střední spojovací chodbou. Kanceláře v krovu jsou osvětleny z dvora průběžným vikýřem a z ulic samostatnými konvexně tvarovanými vikýři. Fasády do dvora jsou děleny jednoduchou římsou na patra. Arkády v přízemí jsou zaskleny obloukovými výkladci, rámovanými jednoduchými štukovými šambránami s obdélným klenákem a hlavicemi po bocích. Fasády jsou členěny jednoduchými svislými lisénami. Obdélná okna jsou zdobena geometrickými štukami se zdobným klenákem a pískovcovými okenními římsami. Ve dvou rozích jsou přistavěny novodobé obdélné kubusy, zastřešené nízkou stanovou střechou s výtahy a schodištěm uvnitř. Přízemí a patro uliční fasády je odděleno jednoduchou římsou. Obě patra jsou členěna jednoduchými štukovými lisénami na jednotlivá pole. Fasády otočené do ul. Křížkovského a na nám. Biskupské jsou rozčleněny středním a dvěma menšími krajními rizality. Fasády otočené do ulic Wurmova a Akademická mají pouze dva boční rizality, které jsou umístěny v krajních polích a tvořeny štukovými sloupky s jednoduchými podstavci a hlavicemi, postavenými na probíhající římsy. Na hlavice, v patře zdobené rozvilinami s mušlí navazuje nárožní bosáž. V rizalitech přízemí jsou jednotně umístěna v patře zdvojená okna a v přízemí oválně zaklenutá štuková ostění s umístěnými dřevěnými vraty nebo vloženými jednoduchými okny. Střední rizalit do ul. Křížkovského je tvořen třemi poli zdvojených štukových sloupů, v patře zdobených rozvilinami s mušlí. Uprostřed se nachází portál, zaklenutý polokruhově, orámován profilovaným pískovcovým ostěním s obdélným klenákem a hlavicemi po bocích. Portál je na krajích zdoben na roh vysunutými zdvojenými sloupy s pískovcovým soklem a jednoduchými geometrickými hlavicemi. Dřík je zdoben vodorovnou bosáží. Na průběžně probíhající korunní římse jsou nad sloupy postaveny šišky, zdobené pravidelnými propadlými čtverci s vystouplými polokoulemi uprostřed. Nad portálem je umístěno zdvojené okno. Vstupní rizalit do Biskupského nám. je završen trojúhelným tympanonem s polopostavami antických vojáků ve zbroji s vojenskými trofejemi po bocích a ve vrcholu umístěnou postavou boha Marta ve zbroji s kopím a štítem. Štít je uprostřed zdoben reliéfem, znázorňujícím vojenské trofeje s orlem svaté říše Římské uprostřed. Vstupní portál je zaklenut valenou odskočenou klenbou s profilovaným pískovcovým portálem, v odskocích zdobeným volutkami se střapci a ve vrcholu umístěným volutovým klenákem. Po bocích vjezdu jsou postaveny kolmo natočené, odstupňované štukové sloupy, nesoucí kanelované kladí s přelomeným segmentovým štítem, zakončeným volutami. Uprostřed štítu je umístěno tropeum. Ve cviklech portálu jsou znázorněny kordy s vavřínovými věnci. Zdvojené sloupy středního rizalitu jsou tvořeny volutovými závitnicemi. Okna přízemí a patra dvou vstupních fasád jsou zdobena profilovanou štukou s uchy a vrcholovými klenáky. Okna pater rizalitů jsou zdobena jednoduchými štukovými rámy s uchy, završenými konvexně prolamovanými nadokenními římsami a zdobenými rokajovými motivy pod římsami a po bocích uší. Okna dvou bočních fasád jsou zdobena jednoduchými štukovými šambránami s uchy a nadokenním klenákem.