kanovnický dům

Barokní areál, skládající se ze čtyř křídel o dvou nadzemních podlažích, uzavírajících nepravidelné obdélníkové nádvoří. Krov je tvořen stojatou stolicí, obytný, osvětlen vikýři. Fasáda do ulice je tvořena šestiosým průčelím s pozdně barokním portálem, umístěným na osu. Fasáda je rozčleněna kordónovou římsou na přízemí a patro. V přízemí je fasáda rozčleněna vodorovnými pásky z ploché štuky. Okna jsou orámována stuhovými šambránami s uchy a kapkami a nadokenním klenákem. Okna v patře jsou členěna plochým štukovým geometrickým dekorem vnadokenních a podokenních římsách a bočních rizalitech. Na oknech v přízemí jsou osazeny ozdobně kované mříže. Portál je tvořen bočními čtvercovými na koso postavenými sloupy s kosmopolitními hlavicemi a římsou, nesoucí rozeklaný volutový štít v bohatě rozeklané kartuši s erbem Sarla Schefferbergra a biskupským kloboukem se střapci a atributy světské a církevní moci po stranách. Pod erbem je mluvící páska s latinským nápisem a chronogramem 1766. Vstup je ukončen odskočeným stlačeným obloukem s rolverkovou volutou uprostřed a rokajovým ornamentem ve cviklech. Dvorní fasáda levého křídla s ponechaným původním členění s vjezdy do kočárovém klenutými segmentovými klenbami s vsazenými prosklenými portály. Fasáda pravého bočního křídla do dvora je zdobená stejnými štukovými detaily, jako fasáda do ulice.. Jižní objekt otočený do zahrady je dvoutraktový s arkádovým dvorním traktem. Místnosti v přízemí jsou zaklenuty barokními křížovými klenbami, na arkádě ukotvenými do pasů. Arkáda je vydlážděna břidlovými plotnami a zasklena dřevěnými výkladci. Dochovala se zde profilovaná pískovcová ostění s uchy a kapkami a zvýrazněnou naddveřní římsou. Místnosti v patře jsou plochostropé s konvexně konkávními zrcadly. Arkáda v patře je zazděná s vloženými obdélnými okny, zaklenuta křížovými klenbami do pasů. Střecha je sedlová, krov tvořený stojatou stolicí. Místnosti vestavěné do krovu jsou osvětleny obdélnými vikýři, otočenými do zahrady. Fasáda do zahrady je sedmioká s vstupem umístěným na střední osu a monumentální oválnou terasou se symetricky umístěnými bočními schodišti a otevřenou místností pod terasou. Sklepní okénka, zárubně vstupů a oken a část kuželkové balustrády terasy jsou provedeny v profilovaném kameni. Okna přízemí mají jednoduše profilovanou okenní římsu s vsazenými ozdobnými kovovými mřížemi. Okna v patře jsou zdobena jednoduše profilovanou římsou s uchy, podokenní jednoduše profilovanou geometrickou štukou a nadokenními římsami se středovými klenáky. Dvorní fasáda je zdobena jednoduchou geometricky profilovanou štukou se zvýrazněnými arkádami.