kanovnický dům s nádvořím

Areál kanovnické rezidence, skládající se z uliční vstupní zdi a zadního podélného dvoutraktového, dvoupatrového objektu s dvěma bočními rizality, vybíhajícími do dvora. Dvůr před hlavním objektem je tvořen volným prostranstvím s vydlážděnými a zatravněnými plochami. Pouze u uliční zdi jsou po obou stranách přistavěny dřevěné přístřešky s pultovou střechou. Dvůr je provozně spojen s levým bočním křídlem objektu Křížkovského 2. Fasáda do dvora je jednoduchá s bočními rizality zdobenými na nárožích bosáží a barokními volutovými štíty. Štíty jsou vertikálně členěny průběžnými polosloupy, horizontálně dvěma římsami, na kterých po bocích stojí obelisky a v horním patře piniové šišky. Zahradní fasáda je jednoduchá hladká s obdélníkovými okny a dvoustranným vstupním schodištěm do zahrady. Šestitabulková okna v přízemí a patře jsou orámována jednoduchými profilovanými kamennými ostěními s podokenní a nadokenní římsičkou, v patře uprostřed zdobenou erbovním štítkem s hvězdou a půlměsícem. Hlavní objekt je dvoutraktový, postavený na gotických hradbách se zahradou v původním prostoru parkánu. Sklepy jsou jednotraktové, umístěné pod zahradním traktem s dvoupatrovým levým bočním sklepem, zaklenuté valenými klenbami, přístupné z centrálního schodiště. Přízemí je dvoutraktové z větší části zaklenuté renesančními valenými, nebo křížovými klenbami pouze ve dvou místnostech po levé straně se zachovaly původní trámové malované renesanční stropy zakryté podhledem. Čtvercová střední místnost otočená do zahrady je zaklenuta renesanční klenbou s koutovými výsečemi, zdobenou geometricky řazenými páskami. Schodiště do patra je trojramenné, zaklenuté výsečovými klenbami. Místnosti v patře jsou plochostropé s bohatou barokní štukovou výzdobou, tvořenou konvexně konkávně profilovanými římsami ve štuku provedenými mušlemi, vavřínovými větvemi, stuhami, svazky ovoce a v pravé místnosti otočené do dvora i čtyřmi ženskými postavami, symbolizujícími roční období. V druhé místnosti z leva otočené do zahrady je v nárožní nice po kachlových kamnech umístěn štukový reliéf, v konše zdoben mušlí s vavřínovými větvemi po stranách a uprostřed erbem o 4 polích s orlicí a pětilistou růží se štítkem a nad erbem je vyobrazen kardinálský klobouk a po bocích biskupské atributy. Na podestě v patře je umístěna barokní štuková busta v rámu. Krov je tvořen stojatou stolicí s vestavěnými obytnými místnostmi, osvětlenými vikýři.