měšťanský dům

Nárožní částečně podsklepený klasicistní činžovní dům s dvoutraktovou dispozicí o třech nadzemních podlažích. Uliční fasáda je hladká klasicistní, přízemí odděleno od patra třemi nad sebou umístěnými římsami, na něž dosedají okna patra. Fasáda do ulice Mariánské je pětiosá se vstupem ve střední ose, Fasáda do ulice Akademické je desetiosá. Okna přízemí jsou rámována profilovanou štukovou šambránou, dveře jednoduše profilovaným kamenným portálem. Nad dveřmi je na bočních prostorových volutách osazena nadpraží římsa jejíž supraporta je zdobena vloženým terakotovým ornamentem s ústředním sluncovým motivem a postranními rostlinnými úponky, vytvářejícími tvar slunce. Římsy a suprafenesty oken prvního patra jsou zdobeny stejným způsobem, jen podokenní parapety jsou zvýrazněny vloženými terakotovými obdélníky nesoucími ornamenty s opakujícím se motivem slunce. Okna druhého patra Jsou zdobena jen profilovanou štukovou šambránou. Korunní římsa je dvojitá s horní vytaženou římsou, nesenou pravidelně se opakujícími volutami s terakotovou výzdobou mezi nimi.Trojice sklepních prostor, situovaných podél ulice Mariánské jsou gotické, barokně přestavěné, zaklenuté valenou klenbou, přístupné segmentově zaklenutou chodbou s centrálním schodištěm a menším provozním schodištěm ze střední místnosti traktu podél ulice Akademické. Přízemí je dvoutraktové, klenuté plackovými klenbami, spojeno s ostatními podlažími točitým dvouramenným pískovcovým schodištěm. Patra jsou plochostropá s pavlačí podél obou fasád dvora. Fasády ve dvoře jsou hladké, pavlače položené na kamenných krakorcích. Krov je tvořen stojatou stolicí, obytný, osvětlen vikýři.