kanovnický dům

Komplex objektů, vytvářející uzavřený areál kanovnické rezidence, oddělený od ulice dvoupodlažní zdí. Areál se skládá ze tří na sebe téměř kolmých objektů, vyhrazujících v přední části obdélný dvůr a v zadní části zahradu. Zadní objekt, postavený na gotických hradbách je dvoupodlažní podsklepený třemi vedle sebe umístěnými kamenným zastropenými valenou klenbou a přístupnými schodištěm ze dvora. Přízemí je zaklenuto renesančními valenými a křížovými klenbami s nepravidelnými trojúhelnými segmenty. Patro je na dvorní fasádě předsazeno na kamenných gotických konzolách, plochostropé s částečně zachovanými barokními štukovými zrcadly a interiérovými dveřmi. Druhé patro je plochostropé se štukovými zrcadly a rozetkami. Krov je tvořen stojatou stolicí, střecha sedlová.Při hradbách es zachovala původní obdélníková gotická věž se zachovanými střílnovými okénky. Pravé křídlo je novodobé trojtraktové, dvoupatrové s půdní vestavbou otočenou do ulice. Přízemí je přístupno z ulice, rozděleno vestavěným pódiem na dvě patra, zastropeno částečně odkrytým trámovým stropem. Všechna patra jsou plochostropá, krov je tvořen valbovou střechou. Levé boční křídlo je jednopatrové jednotraktové. Ve střední části se nachází sklep přístupný z místnosti. Přízemí je klenuto částečně plackovými klenbami do pasů, částečně plochostropé se zachovanými arkádovými oblouky v bočních stěnách (bývalé stáje). Patro je plochostropé s částečně zachovanými štukovými zrcadly a původními interiérovými dveřmi se zárubněmi. Krov je tvořen hambálkovou soustavou, střecha sedlová. Fasády druhého dvora jsou hladké s dřevěnou pavlačí, ve fasádě přiznanými barokními oblouky arkád a renesančním kamenným ostěním oken v patře objektu postaveného na hradbách. Fasády do zahrady jsou tvořeny jednoduchou vápennou líčkou s částečně obnaženým původním kamenným obložením malých patrových okének, rozčleněna pouze vícebarevným zvýrazněním nároží věže a jednobarevným olemováním oken, v patře s částečným zachováním nadokenních říms. Dvorní fasády jsou hladké s novodobými okenními výplněmi, zachovanými gotickými krakorci a dvěma kamennými erby: Fr. Dietrichštejna a J.K.Orlíka. Vstup do areálu je řešen pozdně barokním kamenným portálem s trojúhelným segmentovým štítem a kamenným erbem Fr.hrabě Sereniho z r.1751. Na erbu Františka kardinála Dietrichštejna vytesán nápis: FR.CAR.DIETR:EPO:OL: PRPICLEMENTISS:DNOCZ:MVNIFICEN: IVLIVSCAESARGINANNVSDEPIS:ARCHID: GRATIACDEVOTIANIMIERGO:D:D: