kanovnický dům

Areál kanovnické rezidence se skládá ze čtyř křídel, uzavírajících čtvercové nádvoří. Křídlo postavené na hradbách má po levé straně klenutý průchod na parkánovou zahradu, z něhož jsou přístupny cihlové, valeně klenuté sklepy s trojúhelnými výsečemi. Přízemí je dvoutraktové s dvorním traktem tvořeným arkádami, klenutými křížovou klenbou do pasů. Vstupní dveře a okna na arkádu jsou zdobena profilovanými pískovcovými ostěními s uchy a kapkami. Místnosti v přízemí jsou klenuty valenými a křížovými klenbami. Patro je přístupno dvouramenným schodištěm po pravé straně s dřevěným zábradlím, tvořeným kuželkami. Místnosti jsou přístupné druhotně zaskleným arkádovým ochozem s zachovanou čtvercovou dlažbou (černé -břidlové a bílé - vápenné desky). Místnosti jsou plochostropé. V některých se nachází mělká rokoková štuková výzdoba, původní velký sál uprostřed má zachovánu rokokovou štukovou výmalbu stěn s obrazy krajin. Fasáda do zahrady je jednoduchá s okny orámovanými geometricky profilovaným pískovcovým ostěním. Fasáda do dvora je tvořena obloukovitě zakončenými arkádami, v patře zasklenými a rokajovou štukou s maskarony. Krov je tvořen stojatou stolicí. Křídlo postavené po levé straně vstupu je třípatrové, v přízemí a druhém patře jednotraktové v prvním patře dvoutraktové se spojovací chodbou při venkovní zdi. Místnosti ve všech patrech jsou plochostropé. V druhém patře jsou místnosti přístupné po otevřené pavlači s dřevěným kuželkovým zábradlím. Schodiště po pravé straníme dvouramenné klenuté křížovými klenbami. Střecha je pultová.