kanovnická rezidence

Jednopatrový čtyřkřídlý palác, stojící v souvislé řadě kanovnických rezidencí. Křídla uzavírají střední dvůr, přístupný z ulice průjezdem. Objekt postavený podél ulice je jednotraktový, v přízemí po pravé straně zaklenut křížovými klenbami částečně vytaženými do hřebínků, po levé straně zaklenut valenými klenbami do pasů s trojúhelnými výsečemi nad okny a vstupy. V patře se nachází čtyři průchozí místnosti s vysokými stropy, zdobenými štukovými rámy. Nad nimi jsou zachovány původní barokní dřevěné malované trámové stropy. Střecha je sedlová s krovem tvořeným ležatou stolicí. Uliční fasáda je sedmiosá s vjezdem situovaným uprostřed. Vjezd je zvýrazněn barokním kamenným portálem, tvořeným dvěma vystouplými bočními sloupky a obloukem, zdobenými diamantováním. Portál je završen dvojitou římsou s barokním pískovcovým erbem, umístěným nad hlavním klenákem. Přízemí je jednoduše bosované. Okna v patře jsou zdobena pískovcovým obložením se stupňovanou nadokenní římsou a jednoduchým obdélným obrazcem pod parapetem. Okna jsou od sebe opticky oddělena barevnými lisénami. Zahradní křídlo je postaveno na původní gotické hradbě. Pod střední částí objektu se nachází tři původní gotické sklepy s novějšími renesančními a barokními úpravami, přístupné z nádvoří. Přízemí je dvoutraktové s monumentálním renesančním schodištěm při dvorní fasádě, zaklenuto převážně renesančními křížovými klenbami vytaženými do hřebínků. V levé místnosti otočené do parku se nachází renesanční valená klenba s trojúhelnými segmenty s hřebínky tvořenými pískovcovými pásky s kulatými štítky. Po pravé straně objektu se nachází dřevěné vřetenové schodiště, vedoucí až na půdu. Stropy v patře jsou rovné, bez štukových ozdob, pouze úzká chodbička po levé straně objektu je klenuta částečně křížovou klenbou a místnost nad schodištěm, otočená do nádvoří má klenbu, tvořenou dvěma na sebe kolmými širokými žebry. Střecha je sedlová s novodobým hambálkovým krovem.Fasáda do zahrady je jednoduchá s dvěma předsazenými obdélnými vstupy, jednoduše rámovanými. Okna jsou novodobá s profilovanou štukovou šambránou a rovnou římsou. Fasády v nádvoří jsou sjednoceny v barokním stylu. Přízemí je jednoduše bosováno, vstupní dveře jsou rámovány kamennými nebo štukovými portály s rovnými a konkávně prohnutými římsami. Nad vstupními dveřmi do zahradního křídla je osazen pískovcový erb. Okna v patře jsou klasicistní, členěná na deset obdélných tabulek, zdobená jednoduše profilovanou štukovou šambránou s jednoduchou římsou a v obdélném rámu umístěnými dvojitými podokenními čabrakami. Vrata do kočárovém jsou zaklenuta převážně polokruhovými oblouky, pouze v levém křídle jsou zakončena stlačeným obloukem a kruhovou výsečí. Na fasádě levého křídla jsou v patře umístěny štukové sluneční hodiny. Pravé dvorní křídlo je dvoupodlažní, jednotraktové, zakryto pultovou střechou. Přízemí je klenuto křížovou klenbou, v patře jsou umístěny průchozí pokoje s rovnými stropy, zdobenými štukovými šambránami. Při vstupních dveřích do zahradního traktu se dochoval zbytek původních renesančních ostění s bohatě profilovanou dřevěnou barokní dveřní zárubní. Pravý dvorní trakt je dvoupodlažní, jednotraktový, zastřešen pultovou střechou s monumentálním pozdně renesančním schodištěm klenutým hřebínkovými, valenými klenbami s vytaženými hřebínky a dřevěnými zábradlími, tvořenými kuželkami. Přízemí je zaklenuto křížovými hřebínkovými klenbami. Patro je plochostropé s nástropní štukovou výzdobou dochovanou pouze v prostřední místnosti.