městské opevnění

Opevnění se zachovalo jen fragmentárně asi v jedné třetině délky svého původního průběhu po obvodu jádra města. Dominantní prvky fortifikace - brány, bašty, ochozy - se nedochovaly. Část opevnění je v původní linii doplněna novějšími konstrukcemi. Autentické zdivo je tvořeno řádkovaným lomovým kamenem a má sílu asi 2 m. Výška se dochovala v různé úrovni, nejvíce na západní straně. Severní úsek hradby uzavírající parcely domů v ulici U Horní brány je pohledově přístupný z ulice Dvorské. V délce asi 75 m je zde na místě gotické hradby, stržené po povodni na konci 18. století zachována kamenná ohradní zeď o výšce cca 2,5 m a tloušťce 1 m. Další úseky hradby na severní straně městského jádra se dochovaly na zadní části pozemků domů na Horním náměstí, přičemž z větší části se jedná o autentickou středověkou konstrukci pojatou do zástavby dvorních traktů. Východní úsek začíná v ulici Farní a běží od severní strany k jihozápadu po hranici parcely č. 3. Do přerušení průběhu zdi Opavskou ulicí je délka dochovaného úseku asi 45 m. Jižní část východního úseku v délce 85 m kopíruje hranici parcely č. 33 až k jihovýchodnímu nároží opevnění a je zcela skryt v pozemcích zahrad. Jižní úsek hradby (parcelní č. 257) uzavírá dvory domů na Hlavním náměstí č.p. 102 – 106, přičemž však skutečně středověkou konstrukci, dochovanou do výše cca 4m představuje pouze část po hranici domu č.p. 105. Na západní straně se dochovaly celistvější části hradby v zadních částech pozemků domů na ul. ČSA, kde jsou však z velké části pojaty do pozdější zástavby. Pohledově přístupný líc hradby je na jižním konci Potoční ul., v zahradě na pozemku parcelní č.152. Kamenné zdivo zde dosahuje výšky až 5 m.