okresní hejtmanství

Dvoupatrový nárožní objekt, postavený na místě zbořeného kostela P. Marie na Předhradí. Objekt je dispozičně po levé straně trojtraktový, po pravé straně dvoutraktový, uprostřed nad vstupním foajé s jednou velkou místností, zastavěným původním dvorkem, podsklepený pod celou dispozicí dvěma patry sklepů. Druhé patro je zaklenuto cihelnými segmentovými klenbami do pasů, přístupné rovnoramenným schodištěm ze tř. 1máje. Prvé patro sklepa je zaklenuto částečně segmentovými klenbičkami a rovnými stropy, přístupné centrálním podkovovitým schodištěm. Vstup do přízemí je centrálně umístěnou trojlodní halou, zaklenutou segmentovou klenbičkou do pasů, nesených iónskými kanelovanými sloupy, navazující na po levé straně umístěným centrálním podkovovitým schodištěm. Patra jsou plochostropá s částečně dochovanými detaily zárubní, dveří a dvířek do kamen. Střecha je sedlová, krov je tvořen stojatou stolicí. Fasáda do náměstí je jedenástiosá, boční fasády jsou pětiosé s okenními otvory zaklenutými segmentovými klenbičkami. Ve fasádě je osově umístěný vstup do objektu. Nad ním se v rozmezí tří polí rozkládá v prvém patře balkon, přístupný bohatě zdobenými vysokými dveřmi, výrazně předsunutými segmentově zaklenutými římsami, pokračující i v druhém patře. Monumentální korunní římsa, nadokenní a podokenní římsy a boční štuky jsou bohatě zdobeny typizovaným prefabrikovaným ornamentem úponků, rozvilin a geometrických dekorů. Kamenická práce: Karl Piskoř a Josefa Melnitzká. Dekorační prefabrikované terakotové prvky továrna v Inzensdorfu v Rakousku. Kovové prvky J. C. Machanek a C. M. Klob.