bývalé Slovanské gymnázium

Třípatrový, čtyřkřídlý objekt, postavený v roce 1880 v duchu klasicizující neorenesance. Hlavní křídlo podél ulice Kosinovy je dvoutraktové s plochostropým traktem učeben podél ulice a traktem spojovací chodby, klenutým segmentovou klenbou s pasy. Pravé boční křídlo do dvora má v přízemí vytvořen sál tělocvičny s rovným stropem a nad ním původní aulu s rovným stropem, zdobeným profilovaným vlysem. Podlaží jsou spojena dvouramenným schodištěm, umístěným centrálně v středním křídle, situovaným do nádvoří. Na mezipodestě IV.NP. je umístěna bronzová socha antické ženy v životní velikosti a nad ní rovný štukový malovaný strop. Vestibul navazující na schodiště je klenut do sloupů s jednoduchou patkou a mohutnou profilovanou římsou na kterou navazují klenby půloblouků. Chodby jsou původně dlážděny bílo černými čtvercovými dlaždicemi. V objektu jsou zachovány původní dřevěné dveře. Krov je původní, nad bočními křídly je tvořen stojatou stolicí, nad hlavním rizalitem vaznicovou soustavou. Nad krovem středního rizalitu je vyzdvižena vyhlídková plošina, přístupná kovovým točitým schodištěm z krovu. U dvorní fasády jsou jednotlivá patra oddělena dvojitou římsou, na kterou nasedají okna, orámována štukovou šambránou. Fasáda schodišťového křídla je jednoduchá, hladká. Fasáda křídla tělocvičny a auly má okna zakončena půlkruhovým obloukem a je v přízemí zdobena bosáží. Uliční fasáda je členěna na tři části díky předstupujícímu střednímu rizalitu. Jednotlivá patra jsou oddělena bohatě profilovanými římsami. Přízemí je zdobeno bosáží, dvě horní patra pojatá jako piano nobile, třetí patro je pojato prostě.Osový rizalit je završen mocně vyvinutou římsou.