areál vládních vil

Rozsáhlý areál tří vil: Benešovy, Strimplovy a Fierlingerovy se nachází na soutoku Kozského potoka a Lužnice a na místě, kde podle tradice kázával mistr Jan Hus. Jako první byla architektem Petrem Kropáčkem v letech 1930 - 1931 postavena Benešova vila. Nechal si ji postavit tehdejší československý ministr zahraničních věcí Edvard Beneš, jako místo odpočinku pro sebe a svou manželku Hanu. Osobitý a zvláštní styl jeho domu v Sezimově Ústí byl ovlivněn jihofrancouzskou architekturou a doplněn rozsáhlou pěstěnou zahradou. Manžele Benešovi v Sezimově Ústí navštěvovalo mnoho přátel, mezi nimi i diplomat Ludvík Strimpl s rodinou a známý politik Zdeněk Fierlinger s manželkou Olgou, kteří se stali jejich nejbližšími sousedy.