vodní mlýn

Vodní mlýn se nachází v údolí křemežského potoka cca 1 km západně od vsi Holubov při polní cestě do Křemže. Sestává z objektu mlýnice, k níž z JZ strany přiléhají dvě opěrné zídky a přístavek na turbínu, předzahrádky před jejím JV průčelím, stájí, stodoly, dvorku a nevelkého pozemku na S a V straně areálu. Po přestavbě roku 1929 byly dvě pohledově exponované strany pokryty pozoruhodnou fasádou ve stylu pozdní geometrické secese. Mlýn v Holubově je významnou technickou stavbou. Technické vybavení mlýna není součástí památkové ochrany. Mlýn s lokální elektrárenskou funkcí využíval spád náhonu mlýna o výšce 4,5 m prostřednictvím spirální Francisovy turbíny o síle 11 ks k výrobě stejnosměrného proudu dynamem o výkonu 7,5 kW dávajícím napětí 120 V, dynamo pocházelo od Františka Křižíka z roku 1906.