usedlost

Makarov leží na pomyslném rozmezí dvou významných regionů jihočeské zděné lidové architektury - Pootaví (Prácheňska) a Podšumaví (Volyňska). Venkovská usedlost čp.18 s vykrajovaným křídlovým štítem a vstupní zaklenutou bránou se nachází jižně od Katovic v centru obce Makarov na západní části návsi, která leží mimo lokální tranzitní komunikaci. Jednoštítová zděná zemědělská usedlost postavená do svahu má uzavřený půdorys s pravostranným obytným stavením s navazujícím hospodářským traktem a kolmo napojenou stodolou. Nepříliš pravidelný obdélný dvůr je vymezen obytným stavením, chlévy, stodolou, kolnou, vstupní bránou, krátkou ohradní zdí s lochem, budovou sousední usedlosti čp.17 a plaňkovým plotem, který není součástí nemovité kulturní památky, nevztahuje se na něj památková ochrana.