venkovská usedlost

Venkovská usedlost čp. 2 a nový rodinný dům čp. 3 se nachází ve středu obce Žernovice a jsou orientovány východním průčelím do návsi. Jednalo se o uzavřenou usedlost o dvou číslech popisných čp. 2 a čp. 3, kde vstupní průčelí bylo tvořeno špýcharem s navazujícími chlévy orientovanými podélnou fasádou a obloučkovým štítem obytného stavení čp. 2 a s bránou mezi nimi. Špýchar s chlévy byly zbourány a místo nich postaven nový rodinný dům nesoucí čp. 3. Památková ochrana se omezí pouze na venkovskou usedlost čp. 2 s hospodářským zázemím. Nutno zrušit památkovou ochranu na čp. 3, na st. parc.č. 6. Usedlost čp. 2 má budovy seskupeny kolem dvora na dvou stranách. Na pravé straně se nachází obytné stavení a na něj navazující chlévy. Dvůr je na západě uzavřen průjezdnou stodolou s kolnou. Dvůr je na severu vymezen ohradní zdí ze zadní bránou, mezi stodolou a chlévy a na jihu je ohraničen obvodovou stěnou sousedního objektu. V JV části dvora je situován nový rodinný dům, bez PO – nutno zrušit PO. Usedlost nebyla v době dokumentace zpřístupněna. Objekty využívány k bydlení a k rekreaci.