usedlost

V malé vísce Račí je situována při západním okraji obce venkovská usedlost čp. 1. Areál usedlosti se nachází na významném urbanistickém místě, na návsi a tvoří její celou západní část. Na sever od usedlosti, v její těsné blízkosti, se nachází památkově chráněná návesní kaple. Usedlost i kaple jsou na velmi exponovaném místě. Areál usedlosti je tvořen budovami seskupenými kolem obdélného úzkého dvora. Na severní straně je situováno obytné stavení, na které navazuje špýchar s chlévem a do pozadí ustupuje, mimo dvorní osu, drobný hospodářský objekt. Na západní straně se nachází průjezdná stodola. Jižní stranu dvora tvoří stáje a chlévy u stodoly. Na volutové průčelí obytného stavení navazuje brána s volutovým štítem a dále ohradní kamenná zeď, která uzavírá dvůr na JV straně. Mezi stájemi a bránou s ohradní zdí se nachází dřevěný přístřešek, který je bez památkové ochrany. Severní hranice dvora mezi stodolou a drobným hospodářským objektem tvoří kamenná zeď s brankou. Památková ochrana se vztahuje na budovy včetně pozemku st.parc.č. 1.