kostel Navštívení P. Marie

Kostel Navštívení Panny Marie se nachází v jižní části náměstí ve Stachách. Jedná se o samostatnou památku, chrání se objekt a pozemek. Dva litinové kříže umístěné po stranách východního vchodu nejsou součástí chráněné památky. Exteriér Opačně orientovaný jednolodní kostel s krátkými výklenky v místě příčné lodi a trojboce ukončeným čtvercovým presbytářem. Na západě za presbytářem je situovaná hranolová věž, po obou stranách jsou přízemní přístavky, které doplňují obdélný půdorys. Střechy jsou valbové, kryté šablonami nakoso, na severní i jižní straně je v dolní části řada drobných sedlových vikýřků. Přízemní přístavby mají střechy pultové a věž střechu jehlancovou, obojí kryté plechem. Střecha věže je zakončena makovicí a křížem. Nad křížením se zvedá oplechovaný hranolový sanktusník s jehlancovou střechou, makovicí a křížem. Fasády kostela jsou členěné štukovou pásovou bosáží. Vysoko umístěná okna kostela jsou půlkruhového tvaru, bosáž se nad nimi lomí do tvaru klenáků. Pod střechou obíhá profilovaná římsa. Východní průčelí má osově umístěný obdélný vstup s kamenným ostěním a výraznou štukovou nadpražní římsou. Vstup je flankován zdvojenými barevně odlišenými pilastry, nesoucími mohutné kladí, nad ním je velké půlkruhové okno s archivoltou a spirálovým ornamentem na vrcholu. Jižní průčelí je členěno rizalitem příčné lodě. První osa od východu je tvořena dvěma nad sebou umístěnými okny do podkruchtí a na kůr, následuje okno do lodi, okno příčné lodě a okno do presbytáře, všechna půlkruhová, okno příčné lodi je většího rozměru. Západní konec je tvořen věží a přízemním přístavkem se dvěma obdélnými okny. Západnímu průčelí dominuje věž, na obou stranách jsou přízemní přístavky s pultovými střechami opřenými o věž. Trojúhelné štíty přístaveb mají malé půlkruhové okno. V přízemí věže je osově umístěný obdélný vstup s kamenným ostěním, nad ním půlkruhové okno, následuje kruhové okno v úrovni kostelních oken. Mohutná podstřešní římsa kostela člení i hmotu věže. Nad ní je úsek věže bez otvorů, pokrytý pásovou bosáží. Další drobnější římsa odděluje horní partii věže, která je hladká, jsou v ní půlkruhově zakončená okna zvonového patra, flankovaná barevně odlišenými pilastry. Spodní polovinu oken překrývají hodinové ciferníky. Severní průčelí je analogické s jižním. V ose příčné lodi je v přízemí umístěn obdélný vstup s kamenným ostěním, flankovaný pilastry.