pomník Bedřicha Smetany

Volně stojící busta v parku Budoucnost před baštou Otakara Štafla. Bysta se nachází na žulovém podstavci skládajícího se ze dvou částí. Nižší spodní část je čtvercového půdorysu, na ní stojí na výšku postavený kvádr s majuskulním nápisem " TVŮRCI/ČESKÉ HUDBY//JASOŇ." Na kvádru je na nízkém podstavci umístěna půlsocha z bílého mramoru zpodobňující Bedřicha Smetanu se založenýma rukama s hlavou mírně natočenou doprava. Na podstavci je vyrytý nápis Bedřich Smetana. Sádrová socha od Julia Pelikána vznikla v roce 1929, v mramoru byla provedena v roce 1934. Slavnostní odhalení v parku proběhlo 24.5.1936 v rámci celostátní akce Národní píseň za účasti pěveckého spolku Jasoň. Celková výška pomníku: 2 m.