pivovar

Uzavřený areál bývalého měšťanského pivovaru v severní části městského jádra. Hlavní dvoukřídlá dvoupatrová budova na půdorysu písmene L na pravé straně dispozice. Uliční průčelí opatřeno historizující fasádou členěnou lizenami, sdruženými půlkruhově zaklenutými okny a ukončené stupňovitým štítem se zubořezem. V předním traktu dřevěné trámové stropy, ve hmotě navazuje objekt varny zaklenutý do traverz, v přízemí zaklenutý valeně s pětibokými výsečemi. V zadním traktu sýpkové trámové stropy. Příčné zadní křídlo s nezajímavým průčelím vzniklo v několikia stavebních etapách, portál nese letopočet 1864. Uvnitř v přízemí segmenty do pasů a do traverz. V levé části dispozice přízemní novodobé přístavky a kolna, ve které je vstup do sklepů původního renesančního pivovaru. Areál uzavírá směrem do ulice ohradní zeď, v levém úseku obdélný průjezd uzavřený dvoukřídlými vraty, ve středu ohradní zdi je osazen renesanční portál rožmberského pivovaru reliefně členěný s pětilistými růžicemi.