fara

Fara čp. 1 se nachází uprostřed obce Staré Sedlo a tvoří jižní část náměstí. Severní fasáda fary s navazující bránou a brankou v ohradní zdi je orientována do náměstí. SV směrem od fary je situován areál kostela sv. Prokopa, který je rovněž zapsanou nemovitou kulturní památkou. Fara tvoří významný urbanistický a architektonický prvek v obci. Památková ochrana se vztahuje na faru bez pozemku. Barokní zděná budova fary je situována na čtvercovém půdorysu a je zastřešena mansardovou střechou, která je kryta prejzovou krytinou. Před jižní fasádou je umístěn malý obdélný přístavek s pultovou stříškou, který není předmětem památkové ochrany. Na východní průčelí fary navazuje branka s bránou v ohradní zdi. Od fary jižním směrem se nachází pozemek s hospodářskými budovy, jenž nejsou předmětem památkové ochrany.