boží muka

Boží muka jsou situována na kraji obce po levé straně při silnici směr Budeč. Původně stála po pravé straně cca 300 m jižně (dnešní parcela č. 373) a kvůli rozšíření cesty byla v roce 1996 přemístěna na současné místo. Sloupková boží muka kombinující dva druhy materiálů (žula a mramor) jsou umístěna na čtvercové základně s hranolovým soklem. Sokl je zdobený psaníčkovou bosáží a ukončený vyloženou profilovanou římsou. Ze soklu vyrůstá sloup s entazí a patkou a nese kubickou hlavici, zdobenou na nárožích dekorem volut závěsů a květů. Na ni se nachází abakus nesoucí čtyřbokou kaplicí prolomenou na všechny strany mělkými výklenky půlkruhově zaklenutými. Kaplice je ukončena vyloženou římsou, do které je po obvodu vyryt majuskulní špatně čitelný nápis. Netypická stříška ve tvaru zploštělé báně nese kříž s bohatě zdobeným tepaným dekorem. Materiál: sokl a sloup ze žuly, ostatní části z mramoru, kříž z kovu.