usedlost čp. 28 a čp. 44

Z původní dispozice je zachována pouze přední velká světnice s původním povalovým stropem - "tiplovým". Všechna okna novodobá - velká typová okna: v průčelí 2-dílná a ve dvoře 3-dílná okna. Původní okna úzká dělená na 6 tabulek a později tvaru T byla osazena do vejminku čp.44 - tři okna na jižní straně. Stropy jsou novodobé provedené tradiční technologií - trámové se záklopem a omítaným podhledem na rákos. Podlahy už jsou všechny betonové. Vnitřní dveře typové v ocelových zárubních. Střední místnost s pecí (bývalá pekárna) byla předělena na koupelnu a WC. Z předsíně je vstup do sklepa - oproti původnímu řešení byl novodobě prohlouben cca o 60 cm. původní klenutý strop byl nahrazen traverzami a beton. deskami. Schody do sklepa jsou ocelové, podlaha sklepa betonová. V zadní části, která se již napojuje na stodolu, byly původně chlévy - nyní nahrazeny novostavbou další bytové jednotky v r. 1990. Hmota nového objektu zhruba odpovídá původní a plynule navazuje na přední obytné stavení. Půda je přístupná ze zadní části této novostavby. Krov je nejhodnotnější část tohoto obytného stavení - původní hambalkové konstrukce podpíraný ležatými stolicemi, podélné zavětrování ondřejskými kříži. Spoje jsou čepované s dřev. kolíky. Ve dvoře je před obyt. stavením novodobá vyvýšená terasa - ohraničená nevhodným zábradlím z typových cihelných plotovek, podlaha terasy je betonová.