mohylové pohřebiště

Pohřebiště leží v nadmořské výšce 570 – 600 m na Z svahu klesajícím od kóty 640,2 m do údolí řeky Volyňky, která teče 500 m Z od lokality. Mohylník se skládá ze dvou skupin mohyl vzdálených od sebe asi 500 m. První skupina v trati „Želojice“ je situována na malém plateau vybíhajícím směrem k Z ze svahu kopce. Původně se zde nacházelo celkem 14 mohyl, z nichž 4 byly v roce 1981 zničeny při budování nové cesty. Dochované mohyly mají průměr 4 – 8 m a jejich výška nepřesahuje 0,8 m. Druhá skupina mohyl leží na táhlém hřbetu orientovaném ve směru Z – V, jehož nejvyšším bodem je kóta 601 m v Z části. Nachází se zde 11 mohyl, které vytvářejí asi 300 m dlouhý pás na temeni hřbetu. Mohyly mají nízké kruhovité (průměr 4 až 8 m) a oválné násypy (délka 4 až 11 m) a jejich výška nepřesahuje 0,6 m. Na povrch některých mohylových násypů vystupuje vnitřní kamenná konstrukce.