usedlost

Usedlost není součástí ucelené vesnické zástavby, ale jedná se o solitérní umístění v kopcovité krajině nad Zechovicemi, v blízkém okolí se nachází několik dalších obdobných usedlostí. Jednotraktová zděná zemědělská usedlost se špýchárkem, který kolmo uzavírá dispozici. Do dvora usedlosti je přístup segmentově zaklenutou vstupní bránou krytou prejzy s plnými dřevěnými vraty. Vpravo na vstupní bránu navazuje kamenná ohradní zeď, koruna je kryta pálenými drážkovými taškami. V místech kde ohradní zeď navazuje na obytnou část je umístěna boční vstupní branka, půlkruhově zaklenutá. Střechy jsou sedlové, na kolně jsou drážkové pálené tašky, špýchar má prejzovou krytinu, obytná část směrem do dvora má pálené drážkové tašky. Štíty usedlosti jsou ploché, trojúhelníkové bez výzdoby. Vzhledem k tomu, že se během provádění reidentifikace nepodařilo kontaktovat majitele a nebylo tudíž možné provést prohlídku interiérů, nebylo možné ověřit, zda zajímavé prostory vnitřní dispozice, uváděné jako neobvyklé (chlévy s pruskými klenbami, v obytné části - komora, síň a černá kuchyň s českými klenbami), jsou v objektu dosud zachovány.