radnice stará

Areál zahrnuje dům s dvěma bočními křídly a zadní dům čp. 164. Zadní dům není NKP. Hlavní dvoupatrové průčelí do náměstí je členěno v prvním i ve druhém patře pěti velkými sdruženými okny, zasklenými pomocí terčíků do olova. Přízemí, mimo středovou osu, je prolomeno vstupním bosovaným portálem, v jehož klenáku se nachází kamenný městský znak s letopočtem 1571. Zbývající plocha přízemí je členěna čtyřmi pravoúhlými okny v kamenném ostění. Průčelí je zvýrazněno v celé výšce nárožní bosáží, v přízemí kamennou, v ostatních patrech štukovou bosáží s rostlinným dekorem. Průčelí horizontálně člení dvě pásové kamenné římsy a ukončuje ho fabiónová římsa. Celá plocha fasády má dochovanou renesanční malířskou výzdobu technikou chiaroscuro se soudní tematikou. Výzdobu provedl malíř Jan Březnický. Jednotlivé fasády nádvoří mají sgrafitovou výzdoba ve formě sgrafitové rustiky. Dvorní fasáda hlavní budovy obsahuje venkovní schodiště do prvního patra s renesančními arkádami italského typu (původně byly arkády otevřené, v současné době jsou zasklené). Arkády jsou podepřeny dvěma kamennými toskánskými sloupy. Ve 20. letech 21. století byly sgrafitové dvorní fasády restaurovány. Na stěně pod klenbou schodiště bylo při opravách nádvoří v roce 2022 nalezeno sgrafito se symbolem jelena s krucifixem mezi parožím (jde pravděpodobně o symbol znovuzrození a Ježíše Krista (legenda o sv. Eustachovi)). Hlavní křídlo je zastřešeno sedlovou střechou (původně valbovou), boční křídla jsou zastřešena pultovou střechou (původně sedlovou).