boží muka

Hodnotná kamenná barokní sloupková boží muka se nachází na návsi v předzahrádce bývalé školy čp. 27. Sokl je čtyřboký, zdobený rytými rámy s ujmutými rohy. Na přední straně téměř nečitelný český sedmiřádkový majuskulní nápis s datací: „ 1727/ TITO BOŽÍ/ MUKI DAL PO/STAWIT PA/VEL FATINA/ NA PAMÁTKU/ UMUČENÍ PÁNA“. Ze soklu vyrůstá hladký sloup s paprsčitou patkou a dvojitým prstencem ve vrcholu. Dřík sloupu s entazí je zakončen čtvercovou profilovanou krycí deskou, na které spočívá čtyřboká kaplice. Kaplice je prolomena třemi půlkruhově zaklenutými nikami, z čelní strany hlubší, po bočních stranách mělkými. Zadní strana je hladká. Rohy kaplice jsou v místech výsečí půlkruhových záklenků ozdobeny čtyřmi menšími kamennými koulemi. Uprostřed kaplice je umístěna velká, v současnosti rozlomená, vrcholová koule původně s vetknutým kovovým křížkem. V čelní hlubší nice jsou patrné dva malé kruhové otvory pravděpodobně pro připevnění obrázku. Sokl je se sloupem spojen dvěma vzájemně spojenými nevzhlednými kovovými pásy.