strážní domek koněspřežné dráhy

Strážní domek čp. 9 v Chlumci, vystavěný někdy mezi léty 1826 – 1832, je situován na východní straně nynější železniční trati na km 102,020, jižně od současné zastávky Chlumec u Českých Budějovic. Sloužil jako byt a služebna hlídače, který zodpovídal za svěřený mu úsek trati. V době, kdy vlastník dráhy C.k. první privilegovaná železniční společnost udržování a střežení dráhy pronajímala, vlastnila pouze strážní chaty o velikosti cca 5 m2. Teprve po převzetí těchto služeb do vlastní režie byly společností zřízeny zděné obyvatelné strážní domky. Měly pokoj, černou kuchyni a předsíň a byly velké 30 až 50 m2. Strážní domky se stavěly u křižovatek železnice se silnicí, velkých železničních mostů, některé také v areálu stanic. V české části dráhy jich podle záznamu Franze Bergauera z roku 1843 bylo postaveno 52, podle jiných autorů 51.