boží muka

Trojboká stavba se ukrývá se pod vzrostlou lípou na křižovatce u kostela a ukazuje cestu k Týnci. Architektonicky nepříliš složitá cihelná stavba stojí na trojúhelníkové odstupňované základně se šmolkově modře natřenou obrovnávkou. Vyložená kordonová římsa ji dělí na dvě poloviny. Dolní část je na každé straně členěna mělkou pravoúhlou vpadlinou, nad níž je barevný ornament s ústředním motivem granátového jablka. Horní polovina božích muk je prolomena hlubšími nikami s ujmutými horními rohy. I ony jsou lemovány ornamentální názední malbou, která je v tomto případě rozvinuta na věší ploše, což svědčí o významnějším postavení horních nik i o maléreččině přirozeném citu pro míru. V nikách jsou umístěny olejomalby na plechu. Jednotlivé obrazy znázorňují - Pannu Marii Šaštínskou, sv. Floriána a sv. Vendelína. Spodní nika pod obrazem P. Marie je osazena skleněnou destičkou s letopočtem L.P. 1760. Boží muka jsou zastřešena trojbokou střechou, v jejímž vrcholu je dvouramenný kříž. Materiál: cihla, omítka, názední malba, keramická krytina bobrovka