brzdový kámen

Brzdový kámen se nachází při staré silnici z Vodňan do Protivína a je situován v blízkosti silnice, na travnatém prostranství u silnice. Památková ochrana se vztahuje na brzdový kámen bez pozemku. Jedná se o štíhlý hranolový pilířek z kamene, který je skoro celý obílen. Pilířek má nepatrně rozšířenou patku napojenou mírně zkosenými hranami a v horní třetině má mírně rozšířenou hlavici připojenou zkosenými hranami. Hlavice je ukončena jednoduchou předsazenou římsou, na kterou dosedá předstupující jehlancovitá stříška se zaoblenými hranami. Na přední pohledové straně v ploše hlavice je obdélné vpadlé pole, ve které je znázorněna značka – „čuba“. Značka znázorňuje znamení k brždění vozu ve svahu („čuba“ – ve tvaru brusle byla zasunuta pod kolo vozu).