sloup se sochou P. Marie Immaculaty

Třídílná socha (podstavec, sloup, vlastní figura) zhotovená z šedého pískovce místní provenience. Na dvoustupňové desce stojí kvádrový podstavec s přesazenou patkou s profilem obrácené simy a výrazně přesazenou a profilovanou deskovou římsou. Na čelní straně kvádrového podstavce je barokní rokajová kartuš s mušlí. V kartuši je nápis tesaný humanistickou majuskulou HOC OPUS / FIERI FECIT IN / HONOREM IMMCU / LATAE CONCEPTIONIS / FRANCISCUS HAMPEL / ANNO QVO / BOHEMIA AB HOSTIBUS / DIVINO COOPERANTE / AVXILIO LIBERATA / FVIT, nápis obsahuje chronogram s letopočtem 1738. Pod kartuší znaky mlynářského řemesla: sekera, paleční kolo, kružidlo a úhelnice. V rohu nad kartuší čelně vlevo nápis tesaný humanistickou majuskulou IN MEMORIAM / MDCCCC ESNAM / KATIVITAT IS / B: M: V: RENOV. Vročení přepisuje starší nápis, nápis pod vročením je prakticky nečitelný. V rohu nad kartuší čelně vpravo nápis obsahující záznam o renovaci, rovněž tesaný humanistickou majuskulou, SUMT. VENCESLAI / KARPF: REN / ANNO DOM / MDCCCLXXXV. Na obou bočních i zadní stěně vystupují z ploch stěn obdélná zrcadla s probranými rohy, všechna s nápisy tesanými humanistickou majuskulou. Čelně vpravo je nápis AVFF GE / RICHTET ZVR / ZEIT WIE MA / RIA THERESIA / KONIGIN IN PRAG / GECRONET WVRDE, nápis obsahuje chronogram s letopočtem 1736. Nápis čelně vlevo zní VON ALLEN / TRVBSAALEN / HVNGER VND / NOTH BEHVTTE / VNS / O SELIGSTE / IVNGER AV / MARIA, tento nápis obsahuje chronogram s letopočtem 1744. V zrcadle na zadní stěně je nápis RESPICE ELE / :NTES ET CE / :MENTES DEI / GENITRIX IN / AGONE / ESTO / AVXILI ATRIX, tento nápis obsahuje chronogram s letopočtem 1743. Nad zadní paspartou je téměř zaniklý nápis obsahující záznam o renovaci, malovaný barvami ....im Jahre 1905. Na podstavci stojí vysoký tordovaný sloup s korintskou hlavicí, na něm zeměkoule, kolem níž je obtočen had s jablkem v tlamě. Na sloupu socha P. Marie - Immaculaty. Figura oděná v řasnatém rouchu stojí v mírně esovité křivce, pravá noha mírně pokrčena. Levá ruka v lokti pokrčena a položena na prsou kde přidržuje roucho. Pravá ruka natažena podél těla, přidržuje ratolest. Hlava mírně sklopena dolů, hledí v ose svého sklonu, kolem hlavy kovová gloriola.