vila

Vila se zahradou, terasami a zahradním pavilonem se nachází při jižní straně Husovy ulice (v blízkosti křižovatky s ulicí Svobody). Vila vyprojektovaná renomovanou drážďanskou architektonickou kanceláří Lossow & Kühne pro Luize Holdinghausenovou vychází ze zdomácnělé barokizující moderny a soudobého neoklasicismu, navazujícího na silné místní stavební tradice. Plánová dokumentace pochází z 30. října 1924 a realizací byl pověřen jablonecký stavitel Max Daut. Honosnému průčelí je přizpůsobenoi reprezentativní, takřka „zámecké” předpolí domu. Přísně symetrická je i kompozice zahradního průčelí s předsazenou terasou. Vstup na terasu, krytý segmentovou římsou flankují dva mělké balkónové rizality s konkávními nárožími. Součástí rozlehlé architektonizované zahrady se systémem schodišť a teras je i zajímavý kruhový pavilon. S tradicionalistickým exteriérem kontrastuje nápaditý, racionálně řešený půdorys s efektivní skladbou místností, jeden z typických znaků tvorby ateliéru. Vnitřní dispozice vychází z halového domu. Význam vily dokládá i fakt, že byla publikována ve výpravné monografii Architekten Lossow & Kühne Dresden, vydané roku 1930 v prestižní edici Neue Werkkunst, ke které napsal úvodní studii význačný historik umění Werner Hegemann. Úspěšná liberecká realizace otevřela ateliéru dveře k dalším zakázkám a pravděpodobně podpořila rozhodnutí otevřít severočeskou filiálku. Tvorba ateliéru byla v Liberci dobře známá a bylo nepochybně dokladem společenské prestiže mít dům od tak významné německé kanceláře, jakou Lossow & Kühne byla, což dokládá i ohlas v regionálním tisku. 1. vila 2. zahrada s terasami a pavilonem